kolmapäev, 21. juuli 2021

vaktsiin vs. vabadus

Tere lugeja, täna pöördun sinu poole isiklikult, sinatades. Mitte, et ma seda varem pole teinud, vaid, et nüüd on asi oluliselt tõsisem. Seega, palun kannatust, kui tunned lugemisel ebamugavust.

Kõigi muude hädade keskel on meil üks ühine häda - viirus (covid). Erinevalt harjumuspärasest viirusest on see vähemalt 10 korda tapvam, ühtlasi nakkavam.

'Mis see minusse puutub, meil on ju arenenud tervishoid'. Hakkab puutuma, hakkab. See möll, mis on tabanud tervishoiu töötajaid, ei jäta puutumata ka patsiente. Arstid, õed ja sanitarid on viidud kurnatuse piirini, kus nad lihtsalt rohkem enam ei suuda. Sa helistad neile, et sõin vist midagi halba ja kõht väga valutab. Vastatakse sulle, et kui surema hakkad, helista uuesti. Või siis ootad juba kuude viisi ravi oma kroonilisele hädale, ja vastatakse sulle, et sina elad, teised surevad. Jah, ja nii ongi.

Olgugi meie meditsiin maailma tipptasemel, jääb puudu õpetatud personalist. Ning seda õpetatud personali pole võimalik tekitada ei kahe nädala, ega ka kahe kuuga. Ainsad, kes suudaksid oskuste poolest aidata, oleksid transporttöölised (ise arva, kust ja kuhu).

Nii, nüüd siis selgema, ühtlasi tungivama soovituse juurde - vaktsineeri ennast ja õhuta oma lähedasi sama tegema. See on meie ainus lahendus probleemile. Kui keegi usub Jumala poole palvetamisse, siis tehku seda - südant lõhestavalt.

Probleem on selles, et meie majandus, elik ühiskond ei kannata välja järjekordset aastapikkust kinnipanekut; me langeme kaosesse, kust pole pääsu pea kellegil. Ohjah, neil, kellel on õnnestunud varandust siia ja sinna paigutada, saavad läbi hõlpsamalt, ent ei jäta kriis puutumata ka neid.

Loll saab ööklubiski peksa

Olen kohanud hulkade viisi inimesi, kes on vaktsiini teemal üsna kõhkleval arvamusel. Ütlemata tervislik hoiak, seniks kuni väidetel kindlamat tõepõhja napib. Samas, nii terviseameti kui ka ravimiameti kodulehtedelt leiab üsnagi põhjaliku seletuse nii viiruse kui ka vaktsiini kohta. See eeldab muidugi süvenemist ja kaasa mõtlemist. Ühtlasi küsimuste esitamist; jah palun, tehke seda. Võin omalt poolt kinnitada, et tegu pole järjekordse ususektantide hullusega, vaid täitsa täitsa päris teadusega. Ja veelkord, veendu ise, mõtle ja arutle ise. Enam pole vabanduseks, et mingi Sinutoru ekspert rääkis teistsugust juttu. Iga teaduslik jutt peab olema kinnitatud.

Vaktsiinipass ja joodikutõke

Kui tädi Maali otsustab, et tema ennast ei vaktsineeri, siis las olla temaga. Kapsad (seda) viirust ei levita, ega ka nakatu. Seega, las tädi Maali olgu.

Kui umbjoobes seltsimees alkoholi tahab osta, on seaduslik alus nii baaril kui poel õigus keeluda teda teenindamast. Miks siis? Sellepärast, et veelgi rohkem joobnuna tekitab ta probleeme lisaks endale kui ka ühiskonnale. Meie meditsiin ja politsei pole lõppeks mõeldud joodikute koju tarimiseks.

Pikka juttu kokku võttes - vaktsineeritud pidagu pidu, teised istugu kodus või jalutagu looduses.