pühapäev, 29. oktoober 2023

Vabadus Palestiinale

Minu ajalooõpetaja tavatses korrutada, et sõdu peetakse maa pärast. Sõdimist õigustatakse tihtipeale ideoloogia, religiooni ja muu sarnasega, aga lõppeks toimub see ikka maa pärast. Maa pärast toimub sõda praegu nii Ukrainas kui ka Iisraeli ja Palestiina vahel. Siinkohal olekski paslik üle vaadata, kellele kuulub Iisraeli/Palestiina aladel olev maalapp.

Alustagem kaugemalt minevikust, juutluse ja islami sünni aegadest, kumbagi ühisest esiisast, Aabrahamist. Aabrahami sünnipaik on tänase Kuveidi lähistel. Seal kohtus Aabraham teadagi kellega - Jumala endaga. Piiblist leiame järgneva kirjutise (1Mo12:1):

 Ja Issand ütles Aabramile: 
Mine omalt maalt, omast sugukonnast ja isakojast maale, mille ma sulle näitan!

Teisisõnu, Iisraeli ja Palestiina alad pole juutide algne sünnipaik.

Aabraham jõudis küll tõotatud maale, ent nälg sundis neid Egiptusesse minema. Egiptusest saadi tulema Moosese eestjuhtimisel ja tõotatud maale tagasitulek viidi lõpule Joosua juhtimisel. Tõotatud maaga oli see probleem, et see polnud lage ja tühi maalapp, vaid seal juba elasid rahvad. Joosuale see probleemiks polnud, senised elanikud notiti lihtsalt maha, viimseni, naised ja lapsed kaasa arvatult (Jo10:40):

Nõnda lõi Joosua kogu maad, mäestikku ja Lõunamaad, 
madalmaad ja nõlvakuid, ja kõiki kuningaid, säästmata kedagi ja 
hävitades sootuks kõik elavad olendid, nagu Issand, Iisraeli 
Jumal, oli käskinud.

Ega juutidelgi elu lihtne polnud, tapeti ka neid endid, kuniks sinnamaale, et roomlased nad teisel sajandil üldse minema kupatasid. Tõotatud maal vahetusid võimud, kuniks nüüdisajal teise maailmasõja järel juudid massiliselt 'koju' tagasi hakkasid pöörduma. Aga oh häda, jälle elas keegi ees. Nõnda lükatigi senised elanikud palestiinlased kahte lehte laiali. Nii umbes 80% elanikel tuli senistest elukohtadest mujale kolida. Kes vastu hakkas see ka maha tapeti.

Meile eestlastele oleks Gazas toimuv ehk paremini mõistetav kui ka meid oleks teise maailmasõja järel näiteks Hiiumaale saadetud, et küll te ära mahute, saage hakkama.

Selles valguses minul sümpaatia juutide suhtes puudub. Paistab, et nad näitavad oma palet taas ja taas. Huvitav, mitu Palestiina last peab surema, et veritasu oleks täielik. Kahju, et Hamas sedavõrd vägivaldse tee valis mida mina heaks kiita ega õigustada ei saa, ent ma mõistan neid. Vabadus Palestiinale.

 

Jae Deen x Karter Zaher x Deen Squad - PALESTINE WILL BE


(mõni brauser tahab käivitamiseks kahte klikki)