esmaspäev, 6. november 2023

From the river to the sea

Vabaduse platsil toimus meeleavaldus, kus nõuti Gaza pommitamise lõpetamist, viidates tuhandetele surnud lastele. Muuhulgas oli näha plakateid tekstiga "From the river to the sea, Palestine will be free". Politsei eemaldas meeleavalduselt viis sellise plakatiga meeleavaldajat ning algatas nende suhtes väärteomenetluse. Põhjenduseks öeldi järgmist: "See sõnum on tõlgendatav inimsusevastase kuriteo sümboli avaliku eksponeerimisega, kuna sellega nõutakse Iisraeli riigi eksistentsi lõpetamist.

Omaette huvitav on väljend "on tõlgendatav". Kes tõlgendab, ma tunnen huvi. Jah ma tean, et Hamas kasutas seda lauset enda lipukirjas, ent see lause oli olemas ammu enne Hamasi. Ennekõige ja peamiselt tähendab see lause Iisraeli poolse okupatsiooni lõpetamist ja Palestiina vabastamist. Youtubes on leitav üks klipp, kus küsitakse palestiinlaste käest, mida see lause nende jaoks tähendab ja mis saab siis juutidest. Leidus neid, kes uskusid, et on võimalik kõrvuti rahus elada, kui ka neid kes pidasid paremaks kui juudid tagasi koliksid sinna kust nad tulid. Aga ei ühtegi, kes oleks viidanud juutide tapmisele.

Nagu ma aru olen saanud, on meil tegemist kahe väga tugeva narratiiviga.
1. Iisrael on juutide õiguspärane kodumaa
2. Hamas pani toime provotseerimata kallaletungi

Ma tõesti soovin avalikku debatti, kus võetaks lahti ajalooraamatud ja antaks sündmustele hinnangud. Näiteks sellele, mismoodi nimetada Joosua poolset maa vallutamist, tappes kõik, ma kordan kõik senised elanikud, naised ja lapsed kaasaarvatult. Kas selline tegevus annab legitiimse õiguse ütelda, et see maa ongi nüüd juutide oma. Kas tõesti hakkame meie seadustesse lisama klauslit, et jah, nii ongi normaalne, juhul kui Jumal lubas ja käskis?

Sealt edasi jõuame muidugi sündmustesse aastatel 1940-1950. Proovigem seda näha ja kogeda läbi palestiinlaste silmade, kes nende kodudest minema aeti. Provokatsioon on kestnud juba 75 aastat, ime siis kui katlalt kaas pealt lendab,

Mis puudutab Iisraeli ja Ukraina vahelisi seoseid on samuti mõtlemapanev. Teadupärast pole Iisrael Ukrainat pea millegagi toetanud, kui vaid pisukese humanitaarabi ja kiivritega peale pikka kauplemist, Samal ajal sõbrustas Iisrael Putininga, mis mulle ütleb seda, et ühed okupandid mõlemad. Nüüd siis, kui Putin Hamasiga käed lõi, tundis Iisrael ennast reedetuna ja lubab kättemaksu Ukraina aitamise teel,

Lõpetuseks:
Mõistan hukka Hamasi kuriteod.
Mõistan hukka Iisraeli kuriteod

Ning ühinen skandeerimisega:
From the river to the sea, Palestine will be free

---

River to the Sea (Revolutionary) - Rumzy


(mõni brauser tahab käivitamiseks kahte klikki)

ps. jään ootama politsei külaskäiku ja avalikku kohtumõistmist. Mina olen valmis.