teisipäev, 9. mai 2023

Miks info ei liigu?

Informatsiooni logistika

"Miks info ei liigu?" on lause, mida oleme ilmselt kõik millalgi ärritunult lausunud. Ärritunult seetõttu, et vajalik 'info', mis oleks pidanud kõigi eelduste järgi olema kindlal ajal kindlas kohas, polnud seda mitte. Võimalik, et asjapulk, kes oleks pidanud infot liigutama, ei suhtunud oma kohustustesse piisava tõsidusega, aga võib ka olla, et info liikumiseks polnud loodud vajalikke tingimusi. Asjapulkade motiveeritusega ma siin kirjatükis tegelema ei hakka, pigem süüvin mõistesse, millel nimeks 'informatsiooni logistika'. Sünonüümina võiks kasutada ka mõistet 'andmehaldus', aga mulle meeldib esimene rohkem, kõlab dünaamilisemalt.

Interneti tulek oli informatsiooni leviku mõttes kahtlemata revolutsiooniline. Informatsiooni hulk, kiirus ja kättesaadavus muutus drastiliselt. Väga populaarseks said portaalid, kus kõik oli vastavalt teemadele loogiliselt ära sorteeritud. Meilgi oli tollal brauseri avaekraaniks vaikimisi neti.ee. Tänaseks on sellest saanud nostalgiline lapsepõlve ilusamate hetkede mälestus.

Entroopia meie õuel

Informatsiooni hulk ja edastamisviiside mitmekesisus on kasvanud üle igasuguse hoomatavuse, portaalid on ajale jalgu jäänud ega täida enam oma eesmärki. Kataloogide asemel on meie telefonid täis äppe, mida me siis usinalt scrollime. Alles see oli, kui rõõmustasime, et näed kui efektiivne ja tark on Google otsingumootor; tänaseks on seegi mattunud reklaamiläbu alla. Aga pole lugu, nüüd on meil abiks tehisintellekt, mis lisaks kõigele muule ka poes piima järgi käib.

Ilma naljata, me leiame lehelt kratid.ee krati nimega Bürokratt, mis ongi loodud selleks, et 'võimaldada inimesel asutustelt vestlusakna kaudu infot saada'. Missiooniks on öeldud järgmist: "Töötame selle nimel, et tulevikus käiks suhtlus terve riigiga ainult ühe kanali kaudu ja Sulle sobival ajal.".

Meie IT taristu olukord meenutab kohati Mardisandi parimat kuube - ei ühtegi auku aga kole lapiline; äpp äpi peal ja kohmakas pealekauba. Vabandage väga, aga ma ei usu seda, et mingi uus, enneolematu Messia mõõtmetega ÄPP meie probleemid lahendaks.

Lahendused

Alustagem sellest, et laseme kodanikul ametnikega vahetult suhelda. Olid ajad, mil iga vähemgi tähtsama asjapulga kontaktid olid kodulehel ilusti olemas. Siis aga saabus ajajärk, mil avalikud emailid sattusid spämmijate sihtmärgiks, mispeale ei julgenud keegi enam oma emaili avalikult ülesse riputada. See ajajärk on ammu möödas - spämmifiltrid on muutunud sedavõrd tõhusaks, et spämmilaviini enam küll karta ei tule. Ametnik või asjapulk peab kaotama staatuse, kus teda õnnestub tabada vaid tutvuste kaudu.

Asjajamise arhitektuur peab muutuma ka sisemiselt, et kaoks ära sellised lollused kus tuleb kirjutada avaldus, et saaks kirjutada avalduse, et võimalusel saaks kirjutada avalduse. Räägin siinkohal isiklikest kogemustest, detailidesse siiski hetkel laskumata. Ehk siis räägin bürokraatiast, mis oma olemuselt on hea ja õilis, ent kipub omapäi jäetuna umbrohuks arenema.

Kolmanda asjana nimetaksin vajadust ühe ja ultimatiivse portaali järgi, kus teemad on sorteeritud loogiliselt ja intuitiivselt. Selline ultimatiivne portaal muidugi kõiki vajalikke ja võimalikke linke ära ei mahutaks, aga oleks kodanikule siiski ülevaatlik nii riigi kui kohaliku omavalitsuse vaates. Asutuste kodulehed jäävad muidugi alles aga needki on vaja kriitiliselt üle vaadata, et menüüd oleksid loogilised, kergesti leitavad ja intuitiivsed. 'Tädi Maalile' ei ole vaja visuaalselt efektseid lahti ja laiali hüppavaid menüüsid - talle on vaja lihtsust ja arusaadavust.

Mis puutub abistavatesse robotitesse, siis kahtlemata leiavad need rakendust, ent minule meeldib pigem menüüdes klikkida (and I'm not the only one). Kui menüüd ja kataloogipuud on sorteeritud loogiliselt, lihtsalt ja intuitiivselt, kui ametnikega saab suhelda vahetult, ilma 'info@' abita, siis ehk ei tundu vajadus robotite järgi enam nii pakiline üldse.

 _*_*_*_

 _*_*_*_

Saatvaks muusikaks pakun mõned lood stiilist 'hip hop / downtempo'. Sobivad imehästi taustamuusikaks muule tegevusele, näiteks mõtisklemisele. Kellel sedasorti muusika istub, soovitan tutvuda vanameistrite 'Kruder & Dorfmeister' loominguga.

Kruder & Dorfmeister - Bass and Several Cars


(mõni brauser tahab käivitamiseks kahte klikki)

 

Kruder & Dorfmeister - Deep Shit Pt 1 & Pt 2


(mõni brauser tahab käivitamiseks kahte klikki)

 

Rae & Christian - Swimming Pool


(mõni brauser tahab käivitamiseks kahte klikki)

 

TM Juke - Just for a Day (Sunday)


(mõni brauser tahab käivitamiseks kahte klikki)

Lisa kommentaar

Täida väljad