esmaspäev, 17. aprill 2023

Mölakas, aga aus - liiga aus

Võtan täna jututeemaks russistid. Russistideks nimetan neid, keda üldjuhul putinistideks kutsutakse. Võiks küll kasutada ka termineid natsid või fašistid, aga olgem täpsemad - räägin konkreetse rahvuse enamusesindajatest. Ehk siis, räägin venelastest aga mitte kõigist. Venelaste hulgas on kaheldamatult intelligentseid ja austusväärseid inimesi, paraku jäävad nad vähemuste hulka, kohe väga väheste hulka.

Mõistan, kui lihtne on üles õhutada viha mõne rahvuse või sotsiaalse grupi vastu ja kui ohtlik see viha võib olla. Seetõttu pakungi ainest mõtlemiseks, arutlemiseks ja analüüsiks - jääb vähem ruumi pimedale vihale ja arutule käitumisele.

Loetud päevad tagasi leidis oma otsa reporter ja blogija Vladlen Tatarski, keda ma nimetakski puhtatõuliseks russistiks. Ta oli muidu üsna tubli ja usin, kiitis takka Putini sõjalist erioperatsiooni, kirus hoholle, ent paraku oli liiga aus, või siis liiga loll (sõltuvalt vaatenurgast).

Milles ta siis eksis, millega ta oli ära teeninud vapruse ordeni ja 'puhkusele' saatmise? Kõige ilmsem viga oli kindlasti see, et ta hakkas kritiseerima vene armee sõjalisi saavutusi. Sama hästi oleks ta võinud Putinile näkku öelda, et too juhm ja käpard on.

Teine viga oli pisut varjatum. Nimelt on elukogenud mölakad selgeks õppinud selle, et silmnähtav ja avalik mölaklus ei müü, sellega ei purjeta pikalt. Mölaklust tuleb kuidagi varjata, maskeerida või siis otse näkku valetada. Vladlen Tatarski viga niisiis selles seisneski, et ta avalikustas russistide mölaklikkuse, muutus liiga ausaks.

Mis puutub Narva aktivisti Vovan Kaštanisse, siis kiidan heaks tema teo: Tatarski sõnade (.. tapame kõik ..) tsiteerimise Narva tanki endisel asukohal. Kuigi graffiti eemaldati kiiresti, on see siiski jäänud kõigile mällu; 'püha koht' on rüvetatud, mölaklikkus on avalikustatud.

Nüüd kus russistide mölaklikkus on avalikustunud, ei peaks meil olema enam mingeid süümepiinu neile tõhusate tegudega vastu astuda. Samuti tuleb ära unustada luulu, et russistidega annab midagi kokku leppida - ei, nägu mutta ja korralikult.

_ _ _

Urge Overkill - Girl You'll Be a Woman Soon


(mõni brauser tahab käivitamiseks kahte klikki)

Lisa kommentaar

Täida väljad