neljapäev, 6. jaanuar 2022

andekus vs geniaalsus

Neuroteadlase Jaan Aru sõnutsi on andekus ülehinnatud. Tähendab see seda, et kui on andekust, siis on, ja kui pole, siis pole midagi. Jaan Aru vaidleb sellele vastu; ütleb, et geniaalsus on meis kõigis, ehkki varjus, siiski olemas.

Olen temaga täiesti päri. On inimesi, kes on andekad ühes või teises või lausa mitmes asjas. See ei sega asjaolu, et on inimesi, kes suure osa oma elust elavad andetut elu. Elik siis inimesed, kes ärkavad kindlal kellaajal, teevad hommikused rituaalid ja tõttavad tööle. Teevad töö ära, tulevad kindlal kellaajal tagasi, käies läbi lähemast kauplusest, varustamaks ennast ja peret nii pakiliste kui ka ettenägelike asjadega.

Või on ehk hoopis nii, et inimesed, kes näiliselt elavad andetut elu, näitavad üles geniaalsust - ellujäämise mõttes. Ma mõtlen seda, et me loeme uudistest sageli, kus endine kuulsus, poliitik, ärimees, lausa miljonär on suurematesse jamadesse sattunud ning istub nüüd kohtu otsusel trellide taga. Mis kasu oli nüüd siis nendest miljonitest ja kuulsusest. Et vähemasti korra sai maitsta? Samal ajal kui "andetu" läheb kõige südamerahuga magama ja magab une täis. See selleks.

See, kas me oleme andekad või mitte, sõltub üsna mitmest asjaolust. Esiteks kindlasti see, mida on rääkinud meile meie vanemad (ema, isa, ülalpidajad). Teiseks meie esimene tõsisem sõpruskond, tavaliselt teismelise eas. Kolmandaks töökollektiiv kuhu keegi sattunud on. Nüüd on nii, et kuidas kellegil vedanud. Mõnel on algusest peale tugev kokkuhoidev pere, millele järgneb tunnustus sõprade seas, millele järgneb soosing töökoha valikul. Teisel jällegi ei vedanud. Kasvas ülesse joodikute perekonnas, käis koolis nartsudes, alailma näljane. Pesemata, kasimata, narts.

Mis võimalused tal on? Tööta ennast ülesse, ütleb Peep Vain. Jah muidugi, muud võimalust nagu polegi. Aga mille põhjal. Religioossetest loosungitest jääb lõpuks vajaka. Ometigi peitub ka sellises inimeses paras ports geniaalsust. See ei tarvitseda ilmneda särava, kõigile nähtavana, ent see on olemas.

Et mitte pikalt seletada, siis mu sõnum "andetutele" ongi see, et ärge rabistage, ärge punnitage. Nautige elu sedavõrd mis teile antud. Aga olge valmis valgustuse hetkeks. Võib olla, et peate oma tärganud geniaalsuse eest võitlema. Seega, koguge jõudu, koguge rammu, teie tähetund on tulekul.

 

---
kõik kassid öösel kell kolm


(mõni brauser tahab käivitamiseks kahte klikki)

Lisa kommentaar

Täida väljad